Fra NASA til Helthjem

Publisert: 13.06.2023
Smilender arbeider med blå hjelm

Saikiran Tharimena (34) var til stede da NASA’s InSight landet på Mars. Nå skal han løfte kunstig intelligens til et nytt nivå i Helthjem.

«Helt siden jeg var barn har jeg ødelagt ting for så å sette dem sammen igjen. Jeg har en ekstrem trang til å vite hvordan ting fungerer og hvorfor de oppfører seg som de gjør»

Saikiran Tharimena, også kjent som «Sai», er en sivilingeniør fra India med spesialisering i fjernmåling og geografiske informasjonssystem (GIS), samt en master- og doktorgrad i geovitenskap fra universitet i Southampton.

Åpenbaring

I april 2022 kom Sai til Norge og begynte som dataspesialist i Helthjem. Nå er han sentral i arbeidet med kunstig intelligens i Helthjem, som på kort tid har blitt en av de dominerende logistikkaktørene i Norge og daglig leverer ut aviser som VG og Aftenposten til husstander og utsalgssteder landet over.

Sai vokste opp i Hyderabad, hovedstaden i Sør-Indias delstat Telangana – et stort senter for teknologiindustrien. Her vokste han opp med begge foreldrene og storesøster. Med en far i HR-bransjen og en mor som lege har Sai gått i en annen retning, og ifølge ham selv har teknologi vært en interesse fra barnsben av.

– Maskinlæring var alltid der for meg. For noen år siden tok jeg noen kurs om KI og jeg innså at det var det jeg har holdt på med hele livet. Det handler egentlig bare om terminologi, sier han.

Tøff konkurranse

Kunstig intelligens (KI) har nylig vært på alles lepper og spesielt ChatGPT – en hypermoderne chatbot bygget på KI – som fikk millioner av kunder over hele verden på bare noen få dager. Nå er Google også på full fart inn på feltet, og det er nå et kappløp om å skape den beste KI-chatboten på markedet og å få mest mulig ut av det uendelige mulighetsrommet som finnes. Og logistikkbransjen er intet unntak.

– Noe av det mest interessante med kunstig intelligens er at det kan bidra til å identifisere og løse problemer som mennesker kanskje ikke kan se eller løse på egenhånd – som naturligvis gir både store fordeler, men også utfordringer, sier Sai.

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet
TESTING: Papua Ny-Guinea seismisk utplassering i 2014. Sai og de lokale ser på de såkalt seismiske sporene etter en test. Foto: Nicholas Harmon og Ronald Verave.

Med bransjekonkurrenter som Posten og PostNord, samt forventet konkurranse fra store kanoner som Amazon – er Sai en nøkkelperson for at Helthjem skal holde tritt, og ifølge ham er det all grunn til å være optimistisk;

– Selv om det er veldig spennende å se utviklingen innen kunstig intelligens, er det alltid en økende bekymring for de etiske implikasjonene det medfører og dens innvirkning på samfunnet og personvernet. Gitt alt dette er jeg fortsatt optimistisk til at KI kan brukes som et pålitelig verktøy for å utvikle tjenester og produkter som kan påvirke samfunnet positivt.

Barndomsdrøm

Ved siden av geovitenskap-studiene i Southampton fra 2011-2018, underviste Sai i syv fag og jobbet som forsker ved universitetet.

Sai har jobbet i hele sju forskjellige land og tatt del i en ekspedisjon i Atlanterhavet, og ikke mindre enn designet et sett med ligninger for å estimere blandingen i havet fra utviklingen av såkalte sporstoffer, for å nevne noe.

Men det er spesielt ett øyeblikk som har festet seg hos ham.

I 2018 fikk han jobb i LA som postdoktor i NASA og fikk muligheten til å oppleve det som kun blir en drøm for de fleste.

Sai jobbet med å utvikle teknikker for å undersøke strukturen til planeter og måner. I løpet av tiden i NASA fikk han ta del i oppdraget hvor de plasserte den berømte “Insight Lander” på Mars – designet for å gi den røde planeten sin første grundige kontroll siden dannelsen for ca. 4,5 milliarder år siden.

Dette oppdraget skapte en ny forståelse av hvordan solsystemets jordiske planeter – Merkur, Venus, Jorden, Mars – og Jordens måne dannet og utviklet seg.

– Som barn så jeg mange av NASAs store oppdrag på TV. Å være tilstede og se dette direkte var helt ubeskrivelig, sier han.

– Fantastisk

I april 2022 flyttet Sai, sammen med sin kone, til Norge og begynte som dataspesialist i Helthjem, og Ifølge ham har det gått over all forventning.

– Siden jeg flyttet fra Southampton i 2018 har jeg alltid følt meg ensom, frem til jeg kom til Norge, sier han, og beskriver en kultur som skiller seg fra alt annet han har opplevd;

– Balansen mellom jobb og privatliv er fantastisk her! Jeg har vært i stand til å gjøre mye mer her enn i tidligere arbeid. En god balanse gir mer motivasjon og har stor effekt på effektivitet.

Sai påpeker også at folk er mer imøtekommende enn noe annet sted han har vært.

– Jeg har fått en utrolig varm og hjemmekoselig mottakelse her – over all forventning, sier han.

I dag er følelsen av å være en del av noe større er noe av det som motiverer Sai aller mest i jobben.

– Kunstig intelligens er en utrolig kraftig, og ekstremt verdifull teknologi. Det handler om å utvikle og utnytte kraften til maskinlæring og AI for å gjøre tjenestene våre bedre, åpne opp for tjenester vi ikke har i dag og gjøre ting smartere, sier han.

– Overdrevent ambisiøs

Sai har utrettet mer enn mange kan drømme om, men arbeidet mot neste mål tar aldri slutt – og den ambisiøse sivilingeniøren har klare ambisjoner.

Jeg er en overdrevent ambisiøs person, jeg har alltid vært sånn, forklarer han.

I fremtiden ønsker han å vokse inn i en større rolle ved å bruke sin ekspertise til å gjøre en forskjell, og gjøre hans kunnskap tilgjengelig for andre.

– Det er avgjørende for meg å ha klare mål. Mål presser og inspirerer meg. Om jeg oppnår alle målene mine eller ikke er ikke så viktig, men det er veien frem dit som teller og hva vi lærer underveis som er det viktigste.


Schibsted Distribusjon Vest
Jordalsveien 37
5105 Eidsvåg i Åsane

E-post: logistikk.vest@schibsted.com
Telefon: +47 464 18 888

Org.nr.: 986 467 742

Schibsted Logistikk
Toveien 19
1540 Vestby

E-post: logistikk@schibsted.com
Telefon: +47 22 00 00 33


Org.nr.: 986 467 742

Schibsted Distribusjon Vest avd. Sandnes
Forusbeen 248
4312 Sandnes

E-post: logistikk.vest@schibsted.com
Telefon: +47 464 18 888

Org.nr.: 986 467 742